20:07
Бессолевая диета

Без солі дієта, меню, відгуки

Сіль - найпоширеніший і незамінний інгредієнт, необхідний організму для нормального існування. Кожній людині необхідно близько 15 грам солі на добу, але організм будь-якої людини перенасичений цим компонентів в кілька разів. Це відбувається через те, що в кожному продукті, будь-то м'ясо, ковбаса, сир, овочі або хліб (і це далеко не повний перелік), вже присутній сіль, тому денна норма споживання солі повинна складати близько 5-7 грам, приблизно половина чайної ложки. Але, на жаль, кожна людина цю «дозу» перевищує як мінімум в три рази. Саме тому солі дієта цікавить сьогодні багатьох людей, що піклуються про своє здоров'я.

 

Чим загрожує перенасичення організму сіллю, запитаєте ви. По-перше, перенасичення організму сіллю завдає величезної шкоди нормальній роботі нирок, артерій і серця. Надлишки солі утримують воду в організмі, а при порушенні водно-сольового балансу і обміну це загрожує набряками кінцівок, а, отже, надмірною вагою. Всім відомо, що надмірна вага внаслідок перенасичення організму сіллю - прямий шлях до розвитку ішемічної хвороби серця і атеросклерозу. З ситуації, що склалася існує як мінімум два виходи. Перший - на протязі всього року необхідно поглинати в 5-6 разів (від прийнятої кількості) більше свіжих овочів, а також пити мінеральну воду. Обсяг випивається за добу води необхідно збільшити як мінімум в два рази. Не дивно, що всі східні страви, так добре приправлені сіллю і гострими приправами, прийнято вживати в їжу з великою кількістю свіжих овочів. Другий - періодична солі дієта.

Без солі дієта - виключення додавання в їжу солі. Сіль в організм надходить лише в процесі споживання їжі і виключно в продуктах: м'ясо, хліб, овочі та інше. Така сувора дієта рекомендована при хронічній або запущеній формі захворювання. Ця дієта має менш радикального побратима - малосолевую дієту, яка допускає мінімальне подсаливание споживаної їжі.

Без солі дієта, по-перше, полягає в використанні замінників солей. З роками смакова чутливість до солі змінюється, так, організм здорової людини потребує мене гострої та солоної їжі, в той час як люди, які страждають серцево-судинними захворюваннями, «вимагають» більшої кількості солі. Крім того, рекомендується вдаватися до обману свого організму, замінюючи сіль пряними приправами: цибуля, часник та іншими. Аналогом солі може виступати соєвий соус, сік лимона з цукром, які можна сміливо додавати в супи, м'ясо або до риби. Таким чином, їжа стає менш прісної, але в той же час не солоною, але смачною.

По-друге, без солі дієта - це розумне застосування солі. Так, в м'ясний бульйон сіль необхідно додавати хвилин за 20 до готовності, в той час як в рибний сіль варто додавати відразу після зняття накипу. Якщо ви готуєте овочі, то солити їх варто за 5-7 хвилин до закінчення приготування. Стручкові і боби (квасоля, горох і т.д.) погано розварюються в солоній воді, тому солити їх коштує майже в готовому стані, а саме за 5 хвилин до зняття з плити. Якщо ви смажите картоплю, то посолити його варто практично перед зняттям. Смажене або тушковане м'ясо буде більш соковитим і м'яким, якщо його посолити, коли воно досягло своєї напівготовності, тобто перед перевертанням / перемішуванням. А ось м'ясний і рибний фарш варто посолити до моменту приготування.

По-третє, без солі дієта має на увазі використання овочевих бульйонів. Не варто виливати воду, в якій попередньо варилися овочі. Овочевий бульйон або відвар багатий мінеральними солями і є прекрасною основою для приготування перших страв.

По-четверте, без солі дієта має на увазі використання йодованої солі. Йод - один з основних компонентів щитовидної залози. Нестача йоду в організмі дуже небезпечний і може призвести до захворювання у дорослих: безсоння, порушення функцій пам'яті, неврозів, постійна втома, збільшення маси, сухість шкіри, захворювання залози. У дітей його недолік може привести до розумової відсталості і затримці розвитку. На території країн колишнього СРСР природний йод знаходиться в недостатній кількості, тому медики настійно рекомендують купувати продукти збагачені йодом: хліб, молоко, використовувати йодовану сіль та інше. Але використання йодованої солі має бути акуратним, так як вона протипоказана людям із збільшеною функцією щитовидної залози.

Меню дієти без солі

При складанні меню дієти без солі допускається споживання таких продуктів: хліб житній або пшеничний, але не більше 200 грам на день, супи на овочевому або рибному бульйоні, нежирне м'ясо або риба, овочі, як в сирому, так і у відвареному вигляді: капуста, редис, томати, картопля, морква, буряк та інші. Ця дієта допускає споживання один раз в день в невеликій кількості фруктів і ягід, кисломолочних продуктів, знежиреного сиру, яєць, масла (10 грам), чаю та кавового напою.

Вона має на увазі повне виключення з раціону макаронних виробів, круп, борошняних виробів, цукру, винограду, бананів, прянощів, солоних і гострих страв.

Без солі дієта підходить людям з хронічними захворюваннями нирок і серцево-судинною системою. Основні принципи, які передбачає дієта:

  • Приготування страв без додавання солі.
  • П'ятиразовий прийом їжі малими порціями.
  • Приготування їжі на пару.
  • Повне виключення смажених страв.
  • Масло додається в приготовані страви
Переглядів: 481 | Додав: sharmandmoda | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar