19:57 Гречана каша: корисно і смачно | |
Кожен день, прийшовши на кухню, ми намагаємося придумати якесь універсальне меню, а саме таке яке б сподобалося всім членам вашої сім'ї. Занадто часто на нашому столі можна побачити картопля, в різному вигляді, макарони, різноманітні салати і т.д., і значно рідше зустрічаються каші, а це, звичайно ж, дуже погано. Адже з меню дорослих, каші виганяють зовсім, а дітям ми скармливаем таке корисне блюдо, мало не насильно. І зараз, я хотіла б розповісти про користь гречки, тому що якщо ви хочете правильно харчуватися, то вам обов'язково треба включати в свій раціон страви з неї. З усіх круп вона найбільш виділяється своєю поживністю, так як містить в собі дуже велику кількість заліза, калію, фосфору і міді. У стародавні часи з цієї купи не тільки готували безліч різних страв і випічку, а навіть з її допомогою лікували різні недуги. Дуже добре влаштовувати собі так звані гречані розвантажувальні дні. Для цього вам треба виділити собі один день тижня, який буде вважатися розвантажувальним, зварити 1 склянку гречки і їсти її 5 разів на день невеликими порціями. При цьому можна пити чай і вживати трохи листових овочів, з яких можна зробити салатик, заправивши його рослинною олією. Це дуже благотворно впливатиме на стан вашої фігури, і безпосередньо на весь ваш організм. А для бажаючих схуднути дуже ефективна гречана дієта . Гречана крупа
На прилавках магазинів можна знайти гречану крупу у вигляді ядриця і січки. Ядриця представляє собою зерно гречки, яке пройшло обробку парою. З нього знімається верхній шар, тому така гречка має ніжний оливковий колір. Також можна зустріти гречку більш темного кольору - це просмажене крупа. Якщо такий вона здається вам смачніше, але все ж, ви купили світлу крупу, не засмучуйтеся. Прожарити її можна і вдома, самостійно. Для цього насипте гречку шаром 2-3 см на чавунну сковорідку або деко і обсмажте в духовці кілька хвилин. Якщо робите це на плиті, то намагайтеся безперервно її помішувати. Що стосується січки - це подрібнені ядра. Вони дуже корисні і підійдуть для дитячого і дієтичного харчування. Існує і гречана мука. З неї найкраще готувати соуси, підливи і заправки. Також її можна використовувати для випічки млинців і оладок, але абсолютно не рекомендується місити на її основі пісочне тісто. Як варити гречану кашуОсь уже, здавалося б, я і переконала вас у тому, що гречку треба їсти, але ж є ще один нюанс. Головне в каші - правильно її зварити. Отже, щоб вона вийшла смачною і розсипчастою, дотримуйтесь цих порад. Найкраще варити її в чавунці, так вона буде розсипатися по зерняткам, а самі вони не розваряться, а збережуть форму. Можна використовувати і звичайну металеву каструлю, головне не емальовану, інакше каша підгорить. Не варто забувати і про те, що в процесі варіння обсяг каші збільшується в 5 разів, тому дуже важливо підібрати посуд відповідного розміру. Більш розсипчастою і ароматної гречана каша виходить з просмажене крупи. Також потрібно дотримуватися точні пропорції: на 1 склянку крупи необхідно брати 2 склянки води. При варінні каші, вода в каструлі повинна википіти абсолютно вся. Варити її потрібно при щільно закритій кришці. Так як каша вариться не так водою стільки паром, то небажано часто відкривати кришку і перемішувати її. Тому що випустити пар - значить не додати каші тепла. Крупу завжди потрібно засипати в киплячу підсолену воду. Точніше: після того як вода закипить, всипте туди гречку і варіть 5 хвилин на сильному вогні, а решту часу, вона повинна «нудитися» на слабкому вогні. Обов'язково треба стежити за тим, щоб вона не пригоріла. В цілому гречана каша вариться близько 15 хвилин. Щоб зробити її ще більш смачною, потрібно після варіння, трошки розпушити гречку виделкою і покласти в неї шматочки масла. Також більш апетитною вона стане, якщо додати в неї сушені гриби, родзинки, чорнослив, арахіс або волоські горіхи. Це вже залежить від вашого смаку і фантазії. Харчова цінність гречаної каші (розсипчастою) на 100 г: Калорійність: 98,7 (кКал) | |
|
Всього коментарів: 0 | |